Trap laten zandstralen?
Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!
Zandstralen trap
Heeft u het zandstralen van uw trap wel eens overwogen? Bij het renoveren van trappen is zandstralen dé manier om oude afwerkingslagen zoals verf, vernis of beits te verwijderen. Uw trap wordt weer als nieuw, in een fractie van de tijd die schuren zou kosten. Overweegt u het toepassen van deze techniek? Bent u benieuwd naar de werkwijze van trappenmakers? Of wilt u een overzicht hebben van de prijs voor het zandstralen van uw beuken of eiken trap? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!
Wij adviseren u graag over het renoveren van uw trapbekleding. Wij zijn een netwerk van trappenmakers werkzaam door heel Vlaanderen. Door offertes aan te vragen vergelijk je de beste prijzen om zo tot wel 40% op de kosten te besparen.
Wat is zandstralen precies?
Door middel van zandstralen kunnen oude, hardhouten trappen die vernist of geverfd zijn hun originele houtstructuur weer terug krijgen. Bij deze straaltechniek wordt een straalmiddel, zoals mineraalzand of keramische parels, onder hoge druk op een houten oppervlak gespoten. Het straalmiddel dringt door de hoge druk door tot alle kieren en hoekjes, zodat alle aanwezige oude lagen worden afgeschraapt, ook op de moeilijk bereikbare plekjes. Het hout krijgt hiermee zijn oorspronkelijke structuur weer terug, de nerven zullen weer zichtbaar worden. Ook uw leuning of baluster kan op deze manier gezandstraald worden. Het stralen van hout wordt ook toegepast voor de renovatie van meubels, deuren, vloeren en eikenhouten keukens.
Geschikte houtsoorten
Niet alle houtsoorten zijn geschikt om gezandstraald te worden. Alleen hardere houtsoorten zoals beuken of eiken zijn bestand tegen deze straaltechniek. Bij zachtere houtsoorten, zoals bijvoorbeeld dennenhout, ontstaan er door het stralen snel groeven in het hout door de hoge druk, waardoor het hout onherstelbaar beschadigd raakt.
Hoe ziet het proces er uit?
Het proces van het zandstralen van een trap neemt enkele dagen in beslag. Allereerst moet de ruimte waar gezandstraald gaat worden nauwkeurig worden afgeplakt. Dit is belangrijk om schade aan omliggende muren en vloeren te voorkomen. Daarnaast voorkom je dat vrijgekomen stof van het stralen in aanpalende ruimtes belandt. Een volgende stap is het testen op een onopvallend deel, om vast te stellen welk straalmiddel nodig is voor de houtsoort in kwestie. Ook de straaldruk wordt hier bepaald. Vervolgens begint het zandstralen. Elke centimeter wordt nauwkeurig gestraald met een zekere afstand tot het houtoppervlak. Tussendoor wordt de straaldruk ook nauwkeurig in de gaten gehouden. Hoe lang het stralen duurt is afhankelijk van de aanwezige afwerkingslaag of -lagen. Verf is bijvoorbeeld een stuk lastiger te verwijderen als vernis of beits. Bij een geverfde trap zal het stralen dus een langere tijd in beslag nemen. Gemiddeld genomen duurt het voorbereiden en stralen gemiddeld 2 dagen. Daarna moet de trap dan nog afgewerkt worden.
Goede straaltechniek
Om tot een goed resultaat te komen, is het belangrijk dat er bij het stralen de juiste straaltechniek wordt toegepast. Het gebruik van de juiste straaldruk en het juiste straalmateriaal is hierbij van belang. Mocht uw wenteltrap ornamenten of houtsnijwerk bevatten, dan geldt hiervoor een andere techniek dan voor de vlakke traptreden. De traptreden kunnen onder normale druk gestraald worden, maar de ornamenten of het houtsnijwerk hebben een lagere straaldruk nodig om te komen tot een goed resultaat. Voor een fijne afwerking van hout kunnen fijne glasparels gebruikt worden als straalmateriaal, maar voor het stralen van sterk hout zoals eikenhout is mineraalzand heel geschikt. Tenslotte is een goede afstand van de straalmond tot het te stralen oppervlak is essentieel voor een goed resultaat.
Afwerking van de gezandstraalde trap
Na het zandstralen van een trap komt de afwerking. Eerst moet het hout licht opgeschuurd worden. Daarna is het hout klaar voor de nabehandeling. Met olie, vernis of verf wordt de trap afgewerkt. U kunt dit zelf doen, maar de zandstraalder kan de afwerking ook voor zijn rekening nemen. Hij kan u ook adviseren over de verschillende mogelijkheden van afwerking. De trap kan behandeld worden met vernis of olie, waarmee het hout een beschermende laag krijgt zodat het niet beschadigt. Vernis beschermt hout tegen intensief gebruik, vergt weinig onderhoud en heeft een neutrale kleur. Olie geeft een natuurlijke uitstraling, verdoezelt oneffenheden en is eenvoudig bij te werken. Met een kleurolie kunt u bovendien uw trap een bepaalde houttint meegeven. Verven is ook een optie, als u de trap wilt laten aansluiten op uw interieur. De door het stralen zichtbaar geworden houtstructuur verdwijnt wel weer als u er voor kiest om het hout te laten verven.
Prijs zandstralen trap
De kostprijs voor het zandstralen van trappen is van een aantal factoren afhankelijk. Allereerst speelt de huidige afwerking van de trap een rol. Als het houten oppervlak is afgewerkt met een aantal lagen verf, dan neemt het stralen meer tijd in beslag dan wanneer er een enkele laag olie of vernis op zit. De grootte van de trappen en de mate van bereikbaarheid zijn ook van invloed op de kostprijs van zandstralen. De meeste zandstraalders werken voor prijsindicaties met een prijs per m². Gemiddeld genomen komt de kostprijs voor traprenovatie door middel van zandstralen uit op een bedrag van €30,- tot €40,- per vierkante meter. In overleg met de trapspecialist kunt u eventueel wel wat besparen op de kostprijs voor de renovatie door zelf de voorbereidende werkzaamheden voor uw rekening te nemen. Ook het zelf afwerken van het hout kan schelen in de prijs voor de renovatie.