U overweegt een traprenovatie?

Vind de voordeligste vakman voor uw traprenovatie!

Gratis – Vrijblijvend

traprenovatie

Traprenovatie

Een mooie trap maakt uw woning helemaal af. Als uw trap versleten is, of als u het uiterlijk niet meer mooi vindt, dan biedt een traprenovatie wellicht uitkomst. Een nieuwe plaatsen brengt namelijk veel kosten met zich mee. Als u niet zo’n groot budget hebt dan is een traprenovatie een beter idee. Door te renoveren ziet uw trap er voordat u het weet weer als nieuw uit. Zoekt u een vakman die de traprenovatie voor u kan uitvoeren? U bent bij ons netwerk van trappen experts aan het juiste adres.

Start gratis offerteaanvraag!

U vindt hier meer informatie over de verschillende opties op het gebied van renoveren. Laat vandaag nog uw gegevens achter op de offertepagina. Wij zorgen er dan voor dat u kosteloos en vrijblijvend een aantal offertes ontvangt. U vergelijkt hiervan de prijzen, voorwaarden en het aanbod. Vervolgens kiest u zelf welke specialist de renovatie komt uitvoeren.

Navigeer op deze pagina naar:

Mogelijkheden bij traprenovatie

Hebt u besloten dat u gaat renoveren? Dan hebt u een aantal mogelijkheden. Een erg bekende en snelle manier om te renoveren is door het plaatsen van overzettreden. Overzettreden zijn eigenlijk niets anders dan valse treden. U kunt deze klus zelf uitvoeren of de overzettreden laten plaatsen door een vakman. Woont u in een monumentaal pand wat u wilt opknappen en wilt u de charme van de oude trap in ere herstellen? Een traprenovatie waarbij het oorspronkelijke karakter wordt behouden is uiteraard een mogelijkheid. Voor het schuren van harde houtsoorten is het mogelijk om te zandstralen zodat het zuivere hout weer zichtbaar is. Loopt u altijd op sokken in huis? Dan is het wellicht een goed idee om de trap te bekleden met tapijt. Als de trap nog in goede staat is en u wilt deze een andere look geven dan is schilderen of oliën een optie. U ziet het, er zijn vele mogelijkheden. Nog even in het kort:

  • Renoveren met overzettreden
  • Trap in ere herstellen
  • Zandstralen
  • Bekleden met tapijt
  • Schilderen of oliën
  • Overzettreden

Overzettreden: voor over de oude trapreden

Overzettreden zijn eigenlijk niets anders dan losse treden van laminaat, hout of PVC welke u over bestaande traptreden kunt plaatsen. Bij dichte trappen is het ook mogelijk om de stootborden van nieuwe overzet stootborden te voorzien. Overzettreden als trapbekleding hebben een aantal voordelen. Het is mogelijk om trappen een totaal nieuwe look te geven tegen lage kosten. U hebt een ruime keuze aan materialen en afwerkingen. Daarnaast is het renoveren snel gedaan. In sommige gevallen is het mogelijk om zelf overtreden te plaatsen, maar dit is niet bij alle trappen even makkelijk. Bij modellen met een bocht is het bijvoorbeeld een groot verschil in vorm en grootte van de treden wat het een lastige klus maakt. Het is daarom verstandig om een vakman in te schakelen. Deze meet elke trede op en maakt de overzettrede vervolgens op maat. Met lijm wordt de overzettrede vervolgens vast gezet. De lijm droogt snel waardoor u na het bekleden direct de trap kunt belopen. Hoe lang een vakman bezig is met het plaatsen van overzettreden hangt af van de grootte en vorm. In de meeste gevallen duurt het aanbrengen een dag.
overzettreden

Houten overzettreden

Als u een warme en natuurlijke uitstraling wilt dan is het verstandig om houten overzettreden te kiezen. Hout is een natuurproduct, geen enkel deel is hetzelfde. Dit resulteert in een mooie en unieke uitstraling. U hebt de keuze uit vele houtsoorten. Denk hierbij aan beuken, eiken, kersen of soorten hardhout. Door te verouderen of te schaven is het bovendien mogelijk om de structuur van de trapbekleding te beïnvloeden. U kunt het materiaal in elke gewenste kleur oliën. Dit moet u regelmatig herhalen om ervoor te zorgen dat de trap in goede staat blijft. Een nadeel is dan ook deze materiaalsoort altijd onderhoud nodig heeft. Door veel te boenen is het mogelijk dat de trapbekleding glad wordt. Om ongelukken te voorkomen kunt u een aluminium profiel of een rubberen strip op de treden plaatsen. Laat trapbekleding van dit materiaal bovendien altijd door een vakman plaatsen om gepiep en gekraak te voorkomen.

Laminaat overzettreden

Ook laminaat is een populair materiaal om te gebruiken bij een traprenovatie. Laminaat is namelijk erg betaalbaar en het heeft een mooie uitstraling. Het bestaat uit kunststof maar het lijkt op hout. Het is bovendien makkelijk in onderhoud, slijtvast en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Nadelen van laminaat trapkleding is dat het lastig te repareren is en dat het kan kraken tijdens het traplopen. Het materiaal bestaat uit vier lagen: twee kunststoflagen gevolgd door een klein laagje bedrukt papier en een drager. U hebt de keuze uit verscheidene soorten, aangegeven door cijfers. De cijfers geven aan of het laminaat geschikt is voor commercieel (3) of particulier (2) gebruik. Een tweede cijfer geeft aan hoe intensief u op de trap kunt lopen. Drie is hierbij intensief gebruik en één licht gebruik.

PVC overzettreden

Wilt u een nieuwe, onderhoudsvrije trap? Dan is PVC voor het renoveren wellicht de juiste keuze. Trapbekleding van PVC heeft een harde en stevige onderkant. Het materiaal staat bekend vanwege zijn hygiënische en onderhoudsvriendelijke eigenschappen. U maakt de trapbekleding eenvoudig schoon met behulp van een natte doek. PVC is bovendien slijtvast, geluiddempend en waterbestendig. De structuur van het materiaal is goed voelbaar en zichtbaar. U hebt bovendien de keuze uit vele dessins. Denk hierbij aan een hout of betonlook. Men vindt het nog wel eens een nadeel dat de trapbekleding een kille uitstraling heeft. Deze houten of betonnen dessins zijn echter bijna niet van het echte materiaal te onderscheiden. Daarnaast hebt u de keuze uit vele kleuren.
trap renoveren hout

Trap in ere herstellen: behoud het karakter

Woont u in een oud pand en bent u deze aan het renoveren? Dan besteedt u uiteraard ook aandacht aan de trap. Als u het karakter wilt behouden dan hebt u op het gebied van traprenovatie verschillende opties. Maakt u er een doe het zelf project van? Dan is decaperen of afschuren en mogelijkheid. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van afbijtmiddelen, een verfbrander of schuurpapier. Het is belangrijk om altijd een masker te dragen zodat u schadelijke stoffen niet zult inademen. Het is goed denkbaar dat een oude trap is bekleed met loodverf. Dit is erg giftig en moet daarom behandeld worden met enige voorzorg. Bij twijfel is het verstandig om een vakman in te schakelen. Als u de traprenovatie overlaat aan een vakman dan is zandstralen een optie. Na het verwijderen van de oude restanten lijm en verf kunt u de trap met een laagje beits of vernis opnieuw beschermen.

Het in ere herstellen van een trap neemt veel tijd in beslag.

U bent al snel enkele weken bezig. Het resultaat is het echter zeker waard. Omdat het renoveren veel tijd in beslag neemt is het verstandig om de klus gestructureerd aan te pakken. Test bijvoorbeeld verscheidene methodes zodat u weet met welke methode het vuil het snelst verdwijnt. Wilt u niet zo lang wachten? Een vakman middels zandstralen een stuk sneller werken dan wanneer u dit zelf zou doen.
trap zandstralen

Trap zandstralen

Het is tevens een mogelijkheid om uw trap te renoveren door te zandstralen. Bij deze techniek spuit de vakman onder hoge druk kleine zandkorrels of een ander straalmiddel op de trap. Door te zandstralen verdwijnen vuile lagen waarna het zuivere hout weer zichtbaar is. Zandstralen gaat een stuk sneller dan schuren. De vakman kan bovendien een stuk egaler werken. Elk hoekje is eenvoudig te bereiken, het is bovendien mogelijk om de leuning te zandstralen. Het is alleen mogelijk om trappen van harde houtsoorten, zoals eik of beuk, te zandstralen. Bij zachte houtsoorten is het namelijk mogelijk dat er groeven in de trap ontstaan door de hoge druk. In vergelijking met andere manieren van traprenovatie is zandstralen niet duur. De kostprijs wordt onder andere door het gebruikte materiaal en de dikte van de vuile laag. Gemiddeld kost renoveren door te zandstralen zo’n €30,- tot €40,- per m². Hier komen dan nog kosten voor het schilderen of oliën bovenop.

Bestaande trap schilderen of oliën?

U geeft een trap al gauw een frisse en nieuwe look door te schilderen of oliën. Voordat u een nieuwe laag kunt aanbrengen moet u eerst de oude olielaag wegschuren of de verflaag verwijderen met een afbijtmiddel. Als de ondergrond schoon, stofvrij en droog is dan kunt u de grondlaag aanbrengen. Schuur deze op en breng vervolgens de tweede laag aan, gevolgd door de definitieve laag. Wellicht denkt u nu:

Wat is beter, schilderen of oliën?

Het verschil tussen deze twee is dat verf op het hout ligt terwijl olie het hout binnendringt. Olie voedt bovendien het hout. Hierdoor wordt het hout iets warmer waardoor een authentieke uitstraling ontstaat. Het biedt wel iets minder bescherming dan verf waardoor trappen met olie meer onderhoud nodig hebben. Verf heeft een glanzende of matte uitstraling, maar net wat uw voorkeur heeft. Daarnaast hebt u de keuze uit vele kleuren.
trap bekleden met tapijt

Trap bekleden met tapijt

Een andere methode bij een traprenovatie is het bekleden van een trap met tapijt. Dit is een ideale oplossing als de traptreden oud en beschadigd zijn. Hier is niks meer van te zien als u de treden laat bekleden met tapijt. Een voordeel van stof is dat dit lekker zacht en warm aanvoelt aan uw voeten. Daarnaast maakt stof vrijwel geen geluid als u hier op loopt.

U kunt trappen op twee verschillende manieren bekleden.

Bij een volledige stoffering bekleedt u de hele traptreden. Als u het traploper effect wilt creëren dan komt het stof alleen op het midden van de treden. Een trap wordt uiteraard veel belopen. Het is dan ook verstandig om een tapijt te kiezen welke een stevige garenstructuur heeft. Denk hierbij aan frisé of bouclé. Daarnaast is het verstandig om een tapijtsoort met een hoge pooldichtheid te kiezen. Bij deze soorten is het namelijk mogelijk om ze te buigen zonder dat de onderlaag zichtbaar wordt. De kosten van het aanbrengen van trapbekleding hangen af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de soort trapbekleding en of het om een open of dichte versie gaat. Gemiddeld kost het aanbrengen van stoffen trapbekleding €900,-.
traprenovatie prijzen

Hoeveel kost een traprenovatie?

Wilt u de trappen in uw woning renoveren? Het is vanzelfsprekend dat u benieuwd bent naar de prijzen. De prijzen hangen af van verschillende factoren, waaronder de soort traprenovatie. In de prijstabel vindt u de gemiddelde kostprijs per type traprenovatie. Uiteraard is ook de soort trap van invloed op de prijzen. Hebt u een rechte open trap? Dan bent u het goedkoopste uit. Omdat de constructie open is, is er minder materiaal nodig dan bij een gesloten trap. Daarnaast is het aanbrengen van trapbekleding op een rechte trap niet lastig. De gemiddelde vanafprijs bij dit model ligt rond de €900,-. De prijzen liggen iets hoger bij open trappen met één bocht. Door de bocht is het oppervlakte groter waardoor meer materiaal nodig is en wat de klus lastiger maakt. De vanafprijs ligt dan ook rond de €1.400,-. Hebt u een gesloten model met één bocht? Dan moet u rekening houden met prijzen rond de €2.300,-.

Kosten traprenovatie in 2025

Type traprenovatie Vanafprijs*
Overzettrede (inclusief stootbord) €125,- tot €160,- per trede
Zandstralen €30,- tot €40,- per m²
Schilderen / oliën €350,- tot €750,- voor gehele trap
Stofferen (tapijt) Vanaf €900,-
Bekleden met laminaat (open trap) Vanaf €1.400,-
Bekleden met laminaat (gesloten trap) Vanaf €2.300,-
Bekleden met PVC (open trap) Vanaf €1.600,-
Bekleden met PVC (gesloten trap) Vanaf €2.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde (vanaf)prijzen. De kosten verschillen per trapspecialist.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan en bespaar op de kosten van uw traprenovatie!

Kosten van de overzettreden

De meest gekozen methode bij een traprenovatie is het plaatsen van overzettreden. De prijzen van overzettreden hangen uiteraard af van de gewenste materiaalsoort van de trapbekleding. Laminaat is gemaakt van kunststof en heeft de laagste kostprijs, dit kost circa €125,- per overzettrede. Wilt u toch liever een warme en natuurlijke look? Als uw voorkeur uitgaat naar eiken dan bent u het duurste uit. Eén eiken overzettrede kost gemiddeld €160,-. De kostprijs van zowel tapijt als PVC zit hier tussenin. Wilt u altijd warme voeten en een zachte ondergrond? Tapijt kost circa €135,- per trede. Gaat uw voorkeur uit naar vrijwel geen onderhoud? PVC heeft een gemiddelde kostprijs van €145,-.

Kosten overzettreden in 2025

Materiaalsoort overzettrede Gemiddelde kostprijs
Laminaat €125,- per trede
Tapijt €135,- per trede
PVC/vinyl €145,- per trede
Eiken €160,- per trede

Extra opties bij de traprenovatie

Tot slot kunnen extra opties de prijzen van het renoveren beïnvloeden. Men kiest er veelal voor om een trapleuning toe te voegen. Dit geeft meer houvast en daardoor zorgt het voor meer veiligheid. Een trapleuning heeft een gemiddelde kostprijs van €50,- tot €100,-. Hebt u een moderne inrichting en wilt u elke avond genieten van een verlichte trap? LED verlichting kost circa €15,- tot €45,- per spot of let strip. PVC, laminaat of hout kan nog wel eens glad zijn. Als u uitglijden wilt voorkomen dan kunt u een antislipstrip plaatsen. De prijzen hiervan liggen tussen de €4,- en €13,- per meter. Wat ook extra grip geeft en mooi staat is een trapmat. Deze kosten circa €25,- tot €70,-.

Kosten extra opties in 2025

Optie Gemiddelde meerprijs
Antislipstrip €4,- tot €13,- per meter
Trapleuning €50,- tot €100,- per trap
LED verlichting €15,- tot €45,- per trede, spot of led strip
Trapmat €20,- tot €65,- per mat

Doe het zelf of uitbesteden?

Bent u een ervaren klusser? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om het renoveren zelf te doen. Schilderen doet u eenvoudig zelf en overzettreden kunt u bijvoorbeeld bij de bouwmarkt halen. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit minder is dan wanneer u overzettreden op maat laat maken door een vakman. In de meeste gevallen is het daarom verstandig om een specialist in te schakelen. Zandstralen kunt u bijvoorbeeld niet zelf doen en bij trappen met een bocht erin is het aanbrengen van trapbekleding een lastige klus. Ook het herstellen van oude trappen is een klus waarbij veel expertise komt kijken. Een specialist is ervaren. Hij zal de klus snel klaren en zorgen voor een netjes resultaat waar u lang van kunt genieten.
traprenovatie offerte

Besparen? Vrijblijvende offertes!

Denkt u erover na om de trap te renoveren? U hebt verschillende opties op het gebied van een traprenovatie. Welke optie het beste is hangt af van uw eigen wensen en voorkeuren. Het is in de meeste gevallen verstandig om het renoveren over te laten aan een vakman. Wij zijn een netwerk van experts op het gebied van traprenovaties. Er is altijd een expert bij u in de buurt. Laat uw gegevens en een omschrijving van de gewenste traprenovatie achter via de contactpagina. We sturen u gratis en helemaal vrijblijvend een aantal (max. 6) offertes toe. U kunt vanuit uw luie stoel de voorwaarden en prijzen met elkaar vergelijken. Vervolgens kiest u zelf wie bij u de klus komt uitvoeren!